dijous, 22 de gener del 2009

Escull un àmbit genèric d'estudi

Per escollir convenientment el teu tema de recerca, et proposem que segueixis aquests passos.

Primerament, i pensant en allò que estàs estudiant, quins estudis vols fer després i què t’agrada més estudiar: ESCULL UN ÀMBIT GENÈRIC D’ESTUDI (Química, Història,Tecnologia...).

Temes d'investigació

Dins d’aquest àmbit d’estudi t’has de proposar uns TEMES D’INVESTIGACIÓ. Fes cas d’aquests consells:

  1. Has de ser molt concret.
  2. Has de ser realista: escull un tema que tinguis a l’abast (temps, idiomes, pressupost...) i del que ja tinguis algun coneixement.
  3. Has de ser idealista: escull un tema que t’agradi, que t’interessi.

Hipòtesi

Un treball de recerca consisteix en respondre a una qüestió: qui, què, quan, com, perquè... Converteix, doncs, el tema plantejat en UNA HIPÒTESI.

Algunes hipòtesis poden ser:

  • Si una cosa va existir, existeix o deu existir: HI HA VIDA A MART?; bé, aquest és una mica llunyà; millor seria aquest: INFLUEIX LA VIOLÈNCIA DE LA TV EN EL COMPORTAMENT DELS NENS?
  • Què es una cosa, o què deu ser; aquí es tracta de donar una definició ben precisa: QUÈ ÉS EL TESTAMENT VITAL?
  • Perquè un cosa és així: PERQUÈ ES PRODUEIX ACTUALMENT LA IMMIGRACIÓ CAP A EUROPA?
  • Com és una cosa, o com deu ser: COM DEU CREAR-SE UNA EMPRESA DE DISTRIBUCIÓ DE LLIBRES?
  • Quant és una cosa, o quant deu ser: QUANT DUREN ELS SOMNIS?
  • Quina relació hi ha entre dues coses, o quina relació deu haver-hi: COMPARACIÓ ENTRE EL CONEIXEMENT DE LES MATEMÀTIQUES EN ELS JOVES DE 16 ANYS D’ARA I DE FA VINT ANYS.

Converteix doncs, el teu tema en hipòtesi.

Tipus d'investigació

Ara has d’identificar el TIPUS D’INVESTIGACIÓ que es requereix per cadascuna de les hipòtesis platejades: bibliogràfica o experimental.

Has de tenir en compte que sempre hi deu haver una part d’investigació bibliogràfica, i que la part experimental exigeix freqüentment una anàlisi estadística de les dades per verificar o no la hipòtesi.

Són al teu abast?

Abans ja t’has preguntat si són temes al teu abast. Però ara has de començar a acostar-te al tema llegint una mica, preguntant, pensant en la realització del treball. Amb aquesta reflexió replanteja’t les teves hipòtesis. Potser no hauràs d’abandonar-les, sinó només modificar-les una mica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada